start  over mijzelf reflexologie  reflexologie 2 bewustzijnsgroei ontwikkeling consulten workshops scholing gebouwd voor bewustzijnsgroei drie-lagen reflexologie drie-lagen voetreflexologie drie-lagen hand- en oorreflexologie combineren voet-, hand- en oorreflexologie 3-lagen reflexzonekaarten meridiaanreflexologie chakrareflexologie data cursussen contact routebeschrijving 

over mijzelf

Mijn naam is Titia Licht.Sinds 1993 heb ik een praktijk, waarin ik mensen begeleid in het bewust worden van zichzelf, door ze in contact te brengen met hun lichaam en met de informatie die daarin is opgeslagen.Die informatie kan gebruikt worden voor persoonlijke groei.Ik zie het lichaam als een huis dat ons de mogelijkheid geeft om op aarde te leven en daarmee te kunnen groeien in bewustzijn. Voor mij betekent dat bewust waarnemen, bewust ervaren, voelen en verwerken. Door acceptatie kunnen we groeien in bewust zijn.

Ik ben geboren in 1948.Van jongs af heb ik interesse gehad in mensen en hun manier van leven. Met name hun huisvesting vond ik boeiend. Dat leidde er toe dat ik mij daar beroepsmatig mee bezig wilde houden. Ik wilde betere woningen ontwerpen met een woonomgeving die recht deed aan het landschap. Dit vertaalde zich in een bouwkundige opleiding en aansluitend een studie stedebouwkunde aan de Technische Hogeschool te Delft.Ik de praktijk miste ik echter het werkelijke contact met mensen en in 1990 besloot ik mij om te scholen tot massagetherapeut bij de opleiding Integrale Massagetherapie van instituut HOLOS te Amsterdam.Daarmee ging ik mij bezig houden met de werkelijke woning van mensen: hun lichaam.

Tijdens de opleiding ontdekte ik de onverbrekelijke samenhang tussen het lichaam en de menselijke geest. Dat leidde ertoe dat ik mij meer en meer ging verdiepen in de holistische benadering van het lichaam en daarmee van de hele mens. Bestudering van de Traditionele Chinese Geneeswijze met de meridianen en van het Chakrasysteem uit het oude India hebben mij geholpen alles in een brede context te zetten en de onderlinge samenhang tussen verschijnselen te herkennen.Door mijn werk als massagetherapeut heb ik inzicht gekregen in de betekenis van het lichaam voor ons hele wezen. Met massage, voetreflexologie en meridiaanpunttherapie bleek het mogelijk mensen te helpen om bewust te worden van zichzelf, waardoor fysieke en psychische klachten verklaarbaar werden en vaak verdwenen.Geleidelijk aan is in de praktijk het accent verschoven van het vooral fysiek behandelen naar coaching met behulp van reflexologie. De nadruk ligt nu op het begeleiden in bewustzijnsontwikkeling, waarbij het lichaam een belangrijke rol speelt. Fysieke en psychische klachten zijn voor mij een ingang voor bewustzijnsgroei.

Door mijn docentschap in reflexzonetherapie ben ik uitgedaagd om een eigen visie te ontwikkelen op reflexologie en bewustzijnsgroei, gesteund door de bijdragen van mijn studenten en cliënten. Spiritualiteit is daarin verweven met het dagelijkse leven.Dit heb ik neergelegd in lesmateriaal en diverse publicaties in het vakblad Reflexzone. Sinds het jaar 2000 heb ik mij in een stroomversnelling bevonden, die mij onverbiddelijk voerde naar mijn kern, naar wie ik werkelijk ben. Dat heeft mijn leven simpeler gemaakt, meer ontspannen en humorvol. Ik ben gelukkig geworden.Ik voel de behoefte om dat met anderen te delen. Ik ben een leraar die met hulp van alle op mijn levensweg verzamelde kennis en wijsheid, anderen een weg wil wijzen die hen kan leiden naar wie ze werkelijk zijn.

In 2000 ben ik docent geworden aan de Academie voor Natuurlijke Geneeswijzen te Meppel bij de nieuwe opleiding voor Integrale Reflexzonetherapie.Deze opleiding heeft zich ontwikkeld tot een samenhangend geheel van werken op de voeten, handen, oren en lichaam vanuit een holistische visie. Belangrijk doel van de opleiding is studenten bewust te maken van zichzelf en ze te stimuleren om zichzelf te zijn in het contact met anderen. Het fysieke aspect van de opleiding ondersteunt dit proces.Sinds 2010 ben ik gestopt met het lesgeven, om mij te kunnen concentreren op het schrijven van een boek over bewustzijnsontwikkeling.Titia Licht

reflexologie en bewustzijnsgroeiOm alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.